Λιάνα Κανέλλη - KKE

Η Λιάνα (Γαρυφαλλιά) Κανέλλη (Αθήνα, 20 Μαρτίου 1954) είναι Ελληνίδα βουλευτής της Α΄ περιφέρειας Αθηνών του ΚΚΕ, δημοσιογράφος και δικηγόρος. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε η πρώτη γυναίκα παρουσιάστρια ειδήσεων στην ελληνική τηλεόραση μέσω της ΕΡΤ το 1976, η πρώτη γυναίκα διευθύντρια σε βραχύβιο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό (Τop FM 92.4) το 1988, κεντρική παρουσιάστρια ειδήσεων του πρώτου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel επί σειρά ετών, συντάκτρια αθηναϊκών εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας (Το Βήμα, Τα Νέα, Έθνος, Απογευματινή, Ριζοσπάστης, Αδέσμευτος Τύπος) και περιοδικών (Ταχυδρόμος, Επίκαιρα), δημιουργός και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών («Ψηλά τα χέρια», «Ομιλείτε Ελληνικά»), εκδότρια του περιοδικού Νέμεσις, πολεμική ανταποκρίτρια, συγγραφέας και στιχουργός. Από το 2000 όταν και εκλέχτηκε για πρώτη φορά ως βουλευτής (ως συνεργαζόμενη) με το ΚΚΕ, πρώτη σε ψήφους έκτοτε, τα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα είναι η κύρια και σχεδόν αποκλειστική δραστηριότητά της. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες Απογευματινή, Έθνος, Εξουσία, Επίκαιρα, Μακεδονία, Ριζοσπάστης, Τα Νέα και Το Βήμα και με τα περιοδικά Μανίνα, Ταχυδρόμος και Τηλέραμα. Από το 1997 έως το 2012 εξέδιδε το περιοδικό Νέμεσις. Ήταν η πρώτη γυναίκα που παρουσίασε δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΤ κατά την περίοδο του καθεστώτος της χούντας (1973) και από τις πρώτες στην ιδιωτική (εκφώνησε το πρώτο δελτίο ειδήσεων του Mega Channel το Νοέμβριο του 1989). Παράλληλα εργάστηκε ως ανταποκρίτρια του ABC κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου. Έχει εργαστεί επίσης στους τηλεοπτικούς σταθμούς Seven X, Tempo TV, Star Channel, ΑΝΤ1 και ΣΚΑΪ (σήμερα Alpha). Στο ραδιόφωνο ξεκίνησε από την ΕΡΤ και υπήρξε η πρώτη γυναίκα διευθύντρια ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού και συγκεκριμένα του βραχύβιου TOP FM 92.4 το 1989 (νυν Λάμψη 92.3). Εκπομπές είχε επίσης στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Antenna 97.2 (νυν Easy 97.2), ΣΚΑΪ 100.3, Planet 99.5 (μετέπειτα City και Βήμα FM) και Real FM 97.8. Έχει διατελέσει υπεύθυνη επικοινωνίας στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Η Λιάνα Κανέλλη εξελέγη μέλος διάφορων συνδικαλιστικών δημοσιογραφικών οργάνων. Στις εκλογές του 2000, του 2004, του 2007, του 2009 του Μαΐου 2012 και του Ιουλίου 2019 εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Αθηνών. Μεταξύ άλλων έχει συγγράψει τα βιβλία "Στοχασμοί", "Λειτουργία των Όρκων" και "Ρουάντα, ο Ρους του Κάτω Κόσμου".

ΣΧΕΤΙΚΑ

Στο ekloges24.gr ενημερώνεστε για τις υποψήφιες και τους υποψηφίους των εθνικών και των δημοτικών εκλογών του 2023, παρακολουθώντας και την εκπομπή «Στο Δρόμο για την Κάλπη», κάθε Κυριακή στις 22.30 στο Kontra Channel στην οποία εκθέτουν το πρόγραμμά και τις ιδέες τους.

Follow Us

E. info@ekloges24.gr
P. (+30) 210 3489106