Θανάσης Θεοχαρόπουλος ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι Έλληνας πολιτικός, στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.  Είναι γεωπόνος, διδάκτωρ αγροτικής οικονομίας, ενώ έχει εργαστεί σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και έχει διδάξει ένα σημαντικό εύρος μαθημάτων με αντικείμενο τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αγροτική πολιτική και την οικονομική περιβάλλοντος. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχει συγγράψει περισσότερα από 50 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και επιστημονικά βιβλία. Είναι παντρεμένος με τη Φρίντα Γάζαρου, με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τη Ναντίν και τον Στέφανο. Από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Ιούλιο του 2013 διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 διετέλεσε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς., θέση στην οποία εκλέχθηκε δύο φορές μετά το 2ο και το 3ο Συνέδριο του κόμματος.

 

Στο 4ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, το οποίο διεξήχθη από τις 5 μέχρι τις 7 Ιουνίου 2015, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, συγκεντρώνοντας το 52,88% των ψήφων. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 ανακοινώθηκε η τοποθέτησή του ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της εκλογικής συνεργασίας Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην οποία συμμετείχαν το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξελέγη βουλευτής Επικρατείας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στις 20 Ιανουαρίου 2019 διεγράφη από την Κοινοβουλευτικής Ομάδα, καθώς δήλωσε, μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, πως θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στις 6 Απριλίου 2019 αποφασίστηκε από την Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς η συμπόρευση της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της Θανάση Θεοχαρόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ που σφραγίστηκε με συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο στη βάση προγραμματικής συμφωνίας των δύο κομμάτων που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 7 Απριλίου 2019. Στις 4 Μαΐου 2019 ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανέλαβε υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση Τσίπρα.[6] Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών, έλαβε 13.757 ψήφους αλλά δεν εξελέγη. Τον Ιούλιο του 2019 εκλέχθηκε διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 28 Νοεμβρίου του 2019 συγκροτήθηκε η νέα Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, της οποίας ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αποτέλεσε μέλος Στις 20 Δεκεμβρίου του 2019 συγκροτήθηκε το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο μέλος του. Στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο διεξήχθη στις 14 - 17 Απριλίου 2022, και στις εκλογές που ακολούθησαν από τη βάση των μελών του κόμματος στις 15 Μαΐου του 2022 εκλέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή. Στις εκλογές της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 29 Μαΐου του 2022 εκλέχθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. 2ος σε ψήφους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Στο ekloges24.gr ενημερώνεστε για τις υποψήφιες και τους υποψηφίους των εθνικών και των δημοτικών εκλογών του 2023, παρακολουθώντας και την εκπομπή «Στο Δρόμο για την Κάλπη», κάθε Κυριακή στις 22.30 στο Kontra Channel στην οποία εκθέτουν το πρόγραμμά και τις ιδέες τους.

Follow Us

E. info@ekloges24.gr
P. (+30) 210 3489106