ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1977 και μεγάλωσε σε μια πολύτεκνη οικογένεια – μαζί με τους γονείς του Παύλο και Σταματία και τα τρία αδέρφια του. Φοίτησε στο 3ο Γυμνάσιο - Λύκειο Γλυφάδας και σπούδασε Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με τις σπουδές του ανέπτυξε έντονη ενασχόληση με τα κοινά, εκπροσωπώντας τους συμφοιτητές του στα όργανα συνδιοίκησης του Τμήματος Νομικής και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πολιτική δράση στα φοιτητικά του χρόνια ολοκληρώθηκε με τη θητεία του ως γραμματέας της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ΑΕΙ. Από τη θέση του επικεφαλής της φοιτητικής παράταξης, ηγήθηκε της νίκης πανελλαδικά στις φοιτητικές εκλογές του 2002, του 2003 και του 2004.

Μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών του σπουδών έδωσε εξετάσεις και έγινε δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Αθηνών, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις σπουδές του δύο χρόνια αργότερα. Από το 2004 ασκεί μάχιμη δικηγορία.

Το καλοκαίρι του 2004 εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία στην προεδρία της ΟΝΝΕΔ, της μεγαλύτερης πολιτικής νεολαίας στην Ελλάδα. Το 2007, τα μέλη της οργάνωσης, από όλη τη χώρα, τον εξέλεξαν εκ νέου στην ηγεσία της, στο συνέδριο που διεξήχθη στα Καμένα Βούρλα, με ποσοστό 96%. Τον Νοέμβριο του 2009 αποχώρησε από την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, όντας έτσι ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία της οργάνωσης.

Τον Ιούνιο του 2009 εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη Νέα Δημοκρατία. Ως ευρωβουλευτής υπήρξε μέλος των κοινοβουλευτικών επιτροπών «Πολιτισμού και Παιδείας» (CULT) και «Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων» (LIBE)[7], στην οποία το 2013 εκλέχτηκε από τους συναδέλφους του ως συντονιστής για την ομάδα του ΕΛΚ. Επίσης, ήταν αντιπρόεδρος της διακοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε.-Χιλής και μέλος της διακοινοβουλευτικής επιτροπής για τις σχέσεις Ευρώπης-Λατινικής Αμερικής (EUROLAT). Παράλληλα, ήταν εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τροποποίηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν.

Στην διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επίσης, ορίστηκε εισηγητής της έκθεσης για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την δημιουργία του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2014-2020. Τον Σεπτέμβριο του 2013, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την έκθεσή του για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη νεολαία.

Τον Δεκέμβριο του 2013, ο Γιώργος Παπανικολάου ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην Ευρωβουλή και ότι θα θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος Γλυφάδας, ως επικεφαλής του συνδυασμού "Η Γλυφάδα μας". Τον Μάιο του 2014 εξελέγη δήμαρχος Γλυφάδας, επικρατώντας στο δεύτερο γύρο με 62,93% του απερχόμενου δημάρχου Κώστα Κόκκορη.

Επί δημαρχίας του η Γλυφάδα έγινε ο πρώτος δήμος που εισήγαγε την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Fix My City μέσω της οποίας οι δημότες μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω του διαδικτύου. Το Νοέμβριο του 2016 ο Δήμος Γλυφάδας βραβεύτηκε για την εφαρμογή αυτή, στα Best City Awards.