Λυδία Ιωαννίδου - Μουζάκα

Λυδία Ιωαννίδου - Μουζάκα

Υποψήφια Ευρωβουλευτής Ένωσης Κεντρώων

Η κ. Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα είναι Ιατρός - Γυναικολόγος, Χειρουργός Μαστολόγος, ε. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. στον κλαδο της Ματολογίας, Διευθύντρια της Ελληνικής  Σχολής Μαστολογίας, Διευθυντής Σύνταξης του Αγγλόφωνου Ιατρικού Περιοδικού “Mastologia” και Πρόεδρος του 21ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαστολογίας της  Senologic International Society (Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας) που θα λάβει χώρα  στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2020.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, στις αλησμόνητες Πατρίδες, και από 18 ετών, ήρθε και ζει στην Αθήνα, στην Ελλάδα.

Είναι έγγαμος, σύζυγος Νικολάου Α. Μουζάκα και έχει μία κόρη, τη Μαργαρίτα (Νταίζη) Μουζάκα.

Το 1973 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τρία χρόνια αργότερα γίνεται Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον βαθμο “Άριστα”. Ολοκληρώνοντας, τη Μετεκπαίδευσή της, με Υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης, στη Μαστολογία, στο Στρασβούργο, ιδρύει με τον τότε Καθηγητής της, στη Γυναικολογία στην Αθήνα, την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας 1979.

Στο πλαίσιο της 40ετούς προσφοράς της  στην Ελληνική κοινωνία μέσω της ανωτέρω εταιρείας διοργάνωσε και  συμμετείχε την τελευταία 30ετία σε πολλαπλές Ενημερωτικές Ημερίδες για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού για το κοινό  σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε δωρεάν εξετάσεις μαστών.

Το 1980, ιδρύει το Κέντρου Μαστού του ΙΚΑ, στο 6ο Θεραπευτήριο Αθηνών, όπου μέχρι και το 1986 χρηματίζει Διευθύντρια του, από τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες συνέγραψε και δημοσίευσε έγινε γνωστή στο διεθνή χώρο.

Την περίοδο 1986-1990, εκλέγεται Αντιπρόεδρος της European Association of Thermography, ενώ παράλληλα ιδρύει και συνδιευθύνει το Κέντρο Μαστού του Μαιευτηρίου Λητώ μέχρι το 1993.

Από το 1990 έως το 2002, χρημάτισε Υπεύθυνη Υγείας του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Πρόεδρος της European Group for Breast Cancer Screening, Πρόεδρος της Senologic International Society (SIS), Πρόεδρος της International Association for Breast Cancer Research (IABCR), Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της World Society for Breast Health  (WSBH), Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Σούζαν Κόμεν για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.

Το διάστημα 2003-2007, εκλέγεται Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με την Ντόρα Μπακογιάννη και γίνεται  Υπεύθυνη ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για τα "Άτομα με Αναπηρία", ενώ παράλληλα τοποθετείται Πρόεδρος

 στο "Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης" και της Δημοτικής Επιχείρησης Ασφαλιστικών Πρακτορεύσεων "Ασφάλειες  Δήμου Αθηναίων"

Το 2009, με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας ιδρύει και λειτουργεί μέχρι σήμερα την Ελληνική Σχολή Μαστολογίας υπό την Αιγίδα της  S.I.S. από την αρχή της ίδρυσής της και από το 2014  και του Υπουργείου Υγείας.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου κοινωνικού της έργου, επί 3 χρόνια  πραγματοποίησε δωρεάν εξετάσεις μαστού στην Ελευσίνα, στο Κέντρο Ιωνία Ιατρική.   Εδώ και 4 χρόνια, σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ «Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα»  προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της στο ιατρείο της, στους έχοντας ανάγκη συνανθρώπους μας.  Επίσης, βρίσκεται σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών στα πλαίσια του «Κοινωνικού Ιατρείου» που έχει δημιουργήσει ο Ιατρικός Σύλλογος αλλά και με το Κέντρο Στήριξης για την Οικογένεια της Ιεράς  Αρχιεπισκοπής Αθηνών, από όπου και έχει βραβευτεί.

Σε συνεργασία με την Ελληνική  Εταιρεία Μαστολογίας, ιδρύει το 2002 το «Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με καρκίνο του μαστού Έλλη Λαμπέτη», το οποίο παρέχει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και στις συγγενείς τους.

Από τον Ιούλιο του 2011 και μέχρι τον Απρίλιο 2012 και μέσα στο πνεύμα της γενικότερης προσφοράς της προς το ευρύ κοινό, δέχθηκε πρόταση από τον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky και ανέλαβε να παρουσιάσει αφιλοκερδώς, ωριαία καθημερινή, ενημερωτική Ιατρική εκπομπή με τίτλο «Υγεία στην Υγεία».

Συνολικά, έχει δημοσιεύσει 265 επιστημονικές εργασίες σε ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 280 συνέδρια, μεταξύ των οποίων για την προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα.

Facebook